ENERGIE
Ieder jaar stijgt de prijs van de energienota en vragen we ons af hoeveel we per maand meer gaan betalen. Het is niet verwonderlijk dat veel mensen aan het einde van het jaar op zoek gaan naar een energieleverancier die goedkoper is dan hun huidige leverancier.
Het is aan te raden om je goed te laten informeren over de verschillende soorten energieleveranciers. Ook onderling zijn de prijzen van onder andere de kosten voor het vastrecht verschillend, maar deze kosten bepalen wel mede je maandbedrag voor je nota.
Gas en elektra vergelijken
Elektriciteit vergelijken gebeurd aan de hand van de prijs. Je wilt natuurlijk de goedkoopste leverancier voor je gas en elektra. Kijk daarvoor maar eens op https://www.energie-vergelijken.net voor mooie stroom aanbiedingen. Maar er komen nog veel meer dingen bij kijken voor je de leverancier hebt die het beste bij je past.
Wil je bijvoorbeeld groene energie? Neem je genoegen met een vaste prijs iedere maand op je nota of heb je liever een variabele prijs voor je gas en elektra? Dit zijn zomaar een aantal dingen waar je over na moet denken voor je besluit te veranderen van leverancier.
Groene stroom
Het begrip Groene Stroom wordt gebruikt om een onderscheid te maken met de uit fossiele brandstoffen opgewekte elektriciteit, die dan “grijze stroom” wordt genoemd.
Heb je een dubbele meter, dan kun je bij een aantal soorten energieleveranciers niet kiezen voor levering tegen enkel tarief. Verbruik je veel energie tijdens het normale tarief kan het gunstig zijn om alleen via enkel tarief geleverd te krijgen. Controleer dit bij de leverancier die je kiest.
Soorten energieleveranciers
De energieleveranciers die het groenste zijn wekken alleen maar energie op met windmolens en zonnepanelen.
Je kunt bij het kiezen van een leverancier zelf het percentage kiezen hoeveel procent er duurzame energie moet worden opgewekt.
Je hebt drie soorten energieleveranciers die meewerken aan de overgang naar schone energie:
Voorlopers
Dit zijn de leveranciers die meewerken aan de overgang naar schone energievoorziening. Zij bouwen windmolen om energie op te wekken of kopen windstroom via langdurige contracten. In kolencentrales wordt door deze bedrijven niet geïnvesteerd. Wil je nu of in de toekomst bijdragen aan schone energievoorziening kies dan een voorloper.
Middenmoters
Veel grote energiebedrijven vallen onder de middenmoters, zij zijn nog geworteld in de oude vervuilde manier van fossiele energie. Maar investeren ook via de moederbedrijven ook in energie uit hernieuwbare bronnen.
Achterblijvers
De achterblijvers blijven betrokken bij het opwekken van energie via kolen of kerncentrales. Kenmerkend voor de achterblijvers is dat zij grijze stroom inkopen, maar dit leveren als groene stroom aan de consumenten. Dit is mogelijk omdat deze bedrijven de grijze stroom vergroenen met groene stroom certificaten.
Oude energieleverancier opzeggen?
Gaat u verhuizen en kiest u gelijk voor een andere energieleverancier, vergeet dan niet uw bestaande contract op te zeggen!
Energieleveranciers hebben de verplichting om te melden hoe de stroom is opgewekt die zij leveren. Dus welk percentage afkomstig is van duurzame bronnen en de hoeveelheid opgewekt uit fossiele brandstoffen. Dit wordt vermeld op het stroometiket, niet alle leveranciers die groene stroom leveren wekken dit op als groene stroom.
Energieprijzen
Er is een verschil tussen variabele en vaste energieprijzen, variabele energieprijzen kunnen ieder halfjaar stijgen of dalen. Om te voorkomen dat je ineens meer gaat betalen kun je kiezen voor een vast tarief, in veel gevallen is dit iets duurder dan variabel tarief.
Maar bij een variabel profiteer je er wel van als de energieprijs daalt, maar als deze stijgt dan moet je meer betalen. Over het algemeen ben je met een vast tarief voordeliger uit als met variabele kosten. Dit wordt in veel gevallen ook aangeraden.
Op je energierekening vindt je ook de kosten van de energiebelasting. Deze kosten zijn vanaf 2016 explosief gestegen, bij gemiddeld verbruik zijn de kosten €60 per jaar gestegen.
Tips tegen hoge energieprijzen:
- let op je verbruik en berekenen je energieprijs
- je kunt je energieprijzen vergelijken om zo de goedkoopste soorten energieleveranciers te vinden
- zet je energieprijs vast voor een jaar om kosten te besparen
- houdt de verwachting van de energieprijzen in de gaten
Energiemaatschappij vergelijken
Bij het vergelijken en eventueel overstappen van energiemaatschappij zijn er een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden. Vergelijk geen appels met peren om grote teleurstellingen achteraf te voorkomen. Waar moet je precies opletten? Hieronder geven we je wat tips waar je op dient te letten.
Ruim 35% van je rekening zijn leveringskosten, hier kun je alleen op besparen. De kosten van de netwerkbeheerder kun je niet op besparen. Ook kun je niet besparen op de energiebelasting en de btw, deze kosten zijn bij iedere energieleverancier gelijk. Welkomstacties kunnen voordelig zijn, houdt er alleen wel rekening mee dat deze maar eenmalig zijn.
Soorten energieleveranciers
De leveringskosten bestaan altijd uit een vast en variabel deel. Sommige leveranciers hebben een laag vastrecht en hogere verbruikstarieven en andere leveranciers andersom. Wat het voordeligst is hangt af van je specifieke verbruik. Aan de hand van je jaarverbruik kun je dit uitrekenen.
Ook heb je de keus tussen een contract voor bepaalde of onbetaalde tijd. Bij onbepaalde tijd kun je ieder gewenst moment overstappen, wel wordt een opzegtermijn van één maand aangehouden. Je kunt het meeste besparen met een contract voor bepaalde tijd in combinatie met welkomstpremies.
Let op want na een jaar gaat je contract over in een contract met variabele tarieven. Bij een enkel tarief betaal je altijd het zelfde, bij een dubbeltarief betaal je in de daluren minder en in de piekuren een hoger tarief.
Je kunt ook zelf energie opwekken, er wordt aangeraden om maximaal 75% van je verbruik zelf op te wekken. Zo wek je minder op dan je verbruikt.
Wek je meer stroom op dan je verbruikt ontvang je een terugleververgoeding, die vergoeding is lager dan de kosten die je betaald als je de stroom afneemt van je energieleverancier. Per zonnepaneel kun je precies uitrekenen hoeveel stroom deze opwekt.
Overstappen
Ben je nog nooit overgestapt van energieleverancier dan heb je een contract voor onbepaalde tijd. Je kunt deze op elk moment opzeggen met inachtneming van een termijn van 30 dagen.
De meeste contracten die worden afgesloten zijn voor een bepaalde tijd. Zeg je een contract eerder op dan de opzegtermijn dan kan de energieleverancier je een opzegvergoeding in rekening brengen.
De leveringskosten en de netwerkkosten worden in rekening gebracht op 1 factuur. De hoogte van je maandtermijn wordt in alle redelijk vastgesteld, uitgangspunt hierbij is dat je zo weinig mogelijk hoeft bij te betalen als de jaarrekening wordt opgemaakt.
Bij overstappen van energieleverancier betaal je nooit dubbel. De kosten die je hebt betaald bij je oude leverancier krijg je terug indien je minder hebt verbruikt dan je hebt betaald.