Energieleveranciers vergelijken

Als je energieleveranciers gaat vergelijken heb je de mogelijkheid om te vergelijken op tarief. Je hebt de keuze uit een vast tarief of een variabel tarief.

Standaard heb je meestal een variabel tarief, dit wordt veelal iedere zes maanden aangepast door je energieleverancier. Wil je beter inspelen op tariefsverhogingen of meer zekerheid dan kies je voor een vast tarief. Je kunt met de leverancier overeenkomen dat je twee jaar bij hun afneemt, als zij dezelfde prijs hanteren.

Dan zal de leverancier twee jaar de prijs niet veranderen. Het afgesproken tarief mag niet worden veranderd. Het vaste gedeelte geldt alleen voor de leveringskosten. Kolen en energiebelasting worden door de overheid bepaald en kunnen wel veranderen.

Duurzame of groene energie

Groene energie is energie wat wordt opgewekt met behulp van biomassa, zon, wind of water. Duurzame energie is dus veel beter voor het milieu. Je kunt bij het vergelijken van energie ook alleen de leveranciers vergelijken die groene energie leveren. Op deze manier kies je voor 100% groene energie en ben je milieubewust bezig.

Een leverancier die goed bezig is met groene stroom is bijvoorbeeld Anode energie. Hun aanbiedingen vind je hier.

 

Aanbod energieleveranciers

De kosten van stroom en gas stijgen in 2019. Net als in 2018 verhoogt de overheid de belasting op energie. Daarnaast is de verwachting dat de energietarieven ook in 2019 blijven stijgen.

Heb je een dubbele meter, dan kun je bij een aantal soorten energieleveranciers niet kiezen voor levering tegen enkel tarief. Verbruik je veel energie tijdens het normale tarief kan het gunstig zijn om alleen via enkel tarief geleverd te krijgen. Controleer dit bij de leverancier die je kiest.

Aandachtspunten energieleveranciers vergelijken

Veel mensen lopen erg tegen twijfels aan bij het vergelijken van energie, waar moet je nu op letten en wat zijn de belangrijke punten?

Er zijn zoveel leveranciers, vaste en variabele prijzen zodat het erg moeilijk is om er uit op te maken of je er nu beter van wordt. Daarom is het belangrijk om meer te weten te komen van energieleveranciers en energie vergelijken.

Bij een eventuele overstap kun je dan eenvoudiger een keuze maken. Om te beginnen is het belangrijk om te weten wat je nu betaald, deze kosten kun je bekijken op de jaarrekening van je energiemaatschappij.

Hier staan precies de prijzen op voor energie en gas en alle andere kosten.

Oude energieleverancier opzeggen?

Gaat u verhuizen in Gent en kiest u gelijk voor een andere energieleverancier, vergeet dan niet uw bestaande contract op te zeggen!

Waar moet je dan precies op letten?

Energieleveranciers vergelijken gaat niet vanzelf, je dient wel op een aantal aspecten te letten.

Alles begint bij het afsluiten van een contract, maar kies je voor een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd? Sluit je een contract af voor onbepaalde tijd dan is er niet besproken hoelang je bij een energieleverancier blijft.

Bij een contract voor bepaalde tijd staat precies vast hoelang je bij een energieleverancier moet blijven. Dit kan bijvoorbeeld een jaar zijn. Wil je voor het einde van het contract overstappen naar een andere leverancier dan wordt in veel gevallen een opzegboete in rekening gebracht.

Ga je overstappen naar een ander energiebedrijf dan hoef je in veel gevallen niet op te zeggen, dit regelt de nieuwe leverancier voor je.

Voor de overstap wordt vaak een termijn van zes weken in acht genomen om alles goed te regelen. Deze 6 weken kunnen worden onderverdeeld 14 dagen bedenktijd, en een opzegtermijn van dertig dagen voor het oude contract.

Maar let hier goed op want een energiemaatschappij kan je eenvoudig eerder laten overstappen dan zes weken. Je kunt namelijk ook direct na de opzegtermijn van 30 dagen overstappen. Dit kun je doorgeven aan je nieuwe energiebedrijf.

Online informatie

Online energieleveranciers vergelijken is tegenwoordig erg eenvoudig, iedereen heeft wel internet. Door de zeer gebruiksvriendelijke energievergelijkers zie je in een handomdraai waar je het minste betaalt voor je energie en gas.

Op basis van je persoonlijke gegevens worden de jaarkosten berekend, dit gebeurd inclusief de vaste kosten. In principe hoef je er niet heel veel voor te doen, je begint het invullen van je postcode. Je voert in wat voor meter je hebt, dit kan een enkele of dubbele meter zijn. Daarna het jaarverbruik op de meters. Ook dien je in te vullen of je een contract wil voor bepaalde of onbepaalde tijd. In veel gevallen krijg je korting op je energie en gas als je een contract voor langere tijd afsluit. Natuurlijk moet je ook een keuze maken of je gebruik wilt maken van groene stroom. De kosten van stroom en gas verschillen over het algemeen niet heel erg veel bij de verschillende leveranciers. 

Verschillende energieleveranciers

Er zijn tientallen energieleveranciers, dus we snappen dat je niet weet hoe je nu de juiste leverancier moet kiezen. Bekijk je het goed dan is het in principe afhankelijk van 2 dingen, je wensen en hoeveel geld wil je er aan uitgeven per jaar.

Je wilt natuurlijk niet te veel betalen, toch zijn er veel mensen een beetje huiverig om over te stappen naar een andere energieleverancier.

Ga je goed de ervaringen lezen dan zijn er veel leveranciers met niet al te positieve berichten. Hierbij valt wel aan te merken dat je alleen maar de negatieve ervaringen van mensen leest. Mensen die positief zijn over hun leverancier die komen niet op zulke fora’s.

Over het algemeen genomen zijn de meeste mensen tevreden over hun energieleverancier.

Als je prijzen vergelijkt wil je natuurlijk wel de actuele prijzen hebben, een energievergelijker geeft altijd de actuele prijzen. Zo heb je altijd een compleet en eerlijk beeld over de kosten die je kunt verwachten bij je eventuele nieuwe energieleverancier.

De totaal prijzen van energieleveranciers kunnen best grote verschillen bevatten. Het eerste wat in je opkomt, is de vraag hoe het kan dat deze prijzen zo verschillen bij de verschillende leveranciers? Een grote kostenbesparing is de online energieleverancier. Deze leveranciers hebben niet de kosten van grote kantoorpanden, heel veel medewerkers en de kosten van stroom, gas en water van de panden.

Door de kleinschaligheid kunnen zij de kosten lag houden, ze hoeven dus niet veel door te berekenen aan de consument. Hier profiteer je natuurlijk van. De grote energieleveranciers zijn over het algemeen iets duurder dan de kleinere online leverancier. Gebruik de energievergelijker en zoek naar de voor jouw voordelige energieleverancier.