Energiebronnen vergelijken

Wanneer we de tarieven voor verschillende energiebronnen vergelijken, wordt als snel duidelijk dat er best wat te besparen valt. Mede daardoor stappen steeds meer mensen over naar een andere energieleverancier. Met behulp van een energievergelijker wordt er gezocht naar de goedkoopste leverancier voor gas en energie.

In een energievergelijker vul je de persoonlijke gegevens in, hierna worden alle leveranciers getoond in een overzicht.

Daarbij zijn alle kosten meegenomen zodat je een goed beeld hebt wie uiteindelijk voor jou de goedkoopste energieleverancier is.

Bij veel energievergelijkers krijg je nog een extra korting als je gebruikt maakt van hun vergelijker.

Hoe werkt een energievergelijker?

Een energievergelijker is een website waar je op een eenvoudige manier alle energieleveranciers kunt vergelijken en over kunt stappen naar een goedkopere leverancier.

Door de energie pakketten te vergelijken met elkaar vindt je eenvoudig het pakket wat het beste bij je past. Belangrijk hierbij zijn je behoeften en uiteraard je budget. Heb je een pakker naar je wensen gevonden dan kun je dit direct afsluiten, zo ben je verzekerd van de beste deal.

Zonnepanelen en windenergie

Door te kiezen voor groene stroom bespaar je op de energierekening en help je het mileu te beschermen.

Een energievergelijker is altijd kosteloos, kosten die moeten worden gemaakt worden betaald door de energieleveranciers en niet door de consument. Een mooie uitkomst met het vergelijken is uitkomen op budget energie waarmee je flink kunt besparen.

Heb je een dubbele meter, dan kun je bij een aantal soorten energieleveranciers niet kiezen voor levering tegen enkel tarief. Verbruik je veel energie tijdens het normale tarief kan het gunstig zijn om alleen via enkel tarief geleverd te krijgen. Controleer dit bij de leverancier die je kiest.

Energiebronnen vergelijken

Op het gebied van energiebronnen vergelijken vind je altijd een passend aanbod met een vergelijker. De meeste vergelijkers hebben geen belangen in leveranciers, omgekeerd de leveranciers ook niet in de vergelijkers.

Er is maar een doel, dat is voor de consument de goedkoopste energiedeal regelen. Er wordt een selectie gemaakt op prijs, maar wil je bijvoorbeeld groene energie dan is dat eenvoudig in te stellen met een filter. Voor de vergelijker maakt het niet uit welke leverancier je kiest, de consument staat bovenaan.

Je wilt natuurlijk een zo compleet mogelijk beeld van de kosten op jaarbasis bij je energieleverancier. Daarom rekenen veel energievergelijkers niet alleen de kosten uit per KWH voor stroom en M3 voor gas, maar wordt het totaalbedrag per jaar uitgerekend. De energieprijzen die je vindt per jaar zijn dus niet alleen de kosten van je energie en gas, maar ook bijkomende kosten zoals:
 

  • Leveringskosten: vaste leveringskosten en variabele kosten
  • Belastingen: energiebelasting, BTW en Opslag Duurzame Energie
  • Netbeheerkosten: transportkosten, vastrecht, aansluitkosten en meterhuur

Energiebronnen vergelijken

Gaat u verhuizen en kiest u gelijk voor een andere energieleverancier, vergeet dan niet de verschillende energiebronnen te vergelijken

Wanneer kun je beginnen met energiebronnen vergelijken?

Wanneer je geen contractbreuk pleegt is het vergelijken en overstappen naar een andere energieleverancier geheel kosteloos. In de praktijk betekend dit dat je geen contract mag hebben die verder ligt dan 3 maanden in de toekomst.

Je kunt dus 3 maanden voor je contract afloopt beginnen met energie vergelijken, om te bekijken of je ergens anders goedkoper uit bent dan je huidige leverancier. Je nieuwe leverancier controleert de einddatum van je contract, zo krijg je nooit te maken met een opzegboete.

Als je voorkeur hebt om groene energie te vergelijken dan is dit ook mogelijk. Wil je bijdragen aan een duurzamer Nederland dan kies je voor groene stroom uit Nederland. De contracten die je dan te zien krijgt zijn van leveranciers die echt groene energie leveren, en ook in Nederland is opgewekt. Deze contracten zijn wel een tikkeltje duurder, maar je weet zeker dat deze groene energie echt in Nederland is opgewekt, en niet groen is gemaakt met certificaten.

Waarom overstappen via een vergelijker? 

Je vraagt je misschien wel af waarom zou ik gebruik maken van een energievergelijker? Het is natuurlijk mogelijk om zelf alles in de hand te houden.

Dat kost alleen erg veel tijd als je alle energieleveranciers in een lijstje bij moet houden en vergelijken. En dan is het maar de vraag of je alles kosten meegenomen hebt.

Wil je snel een duidelijk overzicht dan gebruik je een energievergelijker. Bovendien zorgt een vergelijker voor meer concurrentie, hoe meer mensen vergelijken hoe hoger de kortingen worden voor de consumenten.

Sommige leveranciers promoten met lagere energieprijzen, zo wordt je maandbedrag een stuk lager. Energie vergelijken is altijd gratis. Gas en stroom vergelijken kost jou niks maar kunnen je wel een flinke kostenbesparing opleveren op jaar basis. Met een vergelijker zie je precies wat er allemaal speelt in de energiemarkt. 

Voor iedereen is het interessant om je huidige contract te vergelijken met andere leveranciers. Je hoeft niet speciaal een reden te hebben, minder betalen wil iedereen. Gun jezelf een beter energiecontract.

Als nieuwe klant krijg je ook vaak een welkomstkorting, deze premie kan oplopen tot €500. Bij sommige leveranciers zijn er ook acties met lagere tarieven voor stroom en gas. Deze kortingen worden alleen gegeven als je een contact neemt voor bepaalde tijd. In veel gevallen zijn dit contracten van 1 tot 3 jaar.

De meeste overstappers kiezen voor een contract voor 1 jaar, dit betekent wel de korting maar geen lange verplichting. Als je energie vergelijkt doe je dit dus niet alleen met de prijzen maar ook de contractduur is belangrijk.

Energievergelijken loont altijd

Vergelijken van energieleveranciers levert je altijd geld op. De concurrentie is erg groot op de energiemarkt, niet vreemd dat leveranciers je graag willen hebben als nieuwe klant. De voordelen op een rijtje:

  • Je hebt grip op je energierekening
  • Onafhankelijk energie vergelijken
  • Altijd de beste deal
  • Nooit zonder gas of licht
  • Bedenktijd van 14 dagen bij overstappen
  • Geen urenlang vergelijken van energieleveranciers
  • Overstappen naar goedkopere energie

Als je met de vergelijker de goedkoopste deal hebt gevonden, dan kun je deze direct aanvragen. Dankzij de overstapservice hoef je zelf niks te doen, je huidige leverancier wordt door je nieuwe leverancier opgezegd.

Heb je een variabel energiecontract dan kun je op ieder moment overstappen. Bij een vast contract kun je vanaf 8 weken voor de einddatum overstappen, van de overstap merk je weinig. Alleen de prijs verandert, je komt nooit zonder stroom of gas te zitten.

Bij veel leveranciers heb je laagste prijsgarantie, vindt je een leverancier die goedkoper is dan betaald je maatschappij het verschil netjes terug. Je kunt ook energieleveranciers selecteren op beoordelingen, of op groene stroom.

Het is aan jezelf wat je belangrijk vindt bij een energieleverancier en waar je waarde aan hecht. Je kunt direct aan de gang gaan met een vergelijker, bespaar zo snel mogelijk veel geld, geld waar je andere leuke dingen mee kunt doen.